حفظ سلامت پوست و داشتن پوستی صاف و بینقص یکی از مهمترین دغدغههای افراد است. لکههای سفید پوستی یکی از مشکلاتی هستند که برخی افراد با آن مواجهاند و ممکن است بر اثر عوامل و اختلالات مختلفی ایجاد شوند. در این مطلب قصد داریم با مرور عوامل ایجادکنندهی لکهای سفید روی پوست انواع روشهای درمان لکهای سفید پوستی را بررسی کنیم؛ با مجله اینترنتی فانیلی همراه باشید.
علل ایجاد لکههای سفید روی پوست
لکهای سفید روی پوست ممکن است انواع مختلفی داشته باشند و بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شوند؛ در این بخش از مطلب شایعترین عواملی که سبب ایجاد لکهای سفید روی پوست میشوند را بررسی خواهیم کرد.
تینا ورسیکالر (Tinea-versicolor)
ایجاد لکههای پوستی سفید بر اثر قارچ که به آن پیتریازیس ورسیکالر نیز گفته میشود، یک بیماری قارچی است که به صورت لکههای مسطح تغییر رنگ داده روی پوست ظاهر میشود. این بیماری بیشتر در نوجوانان و جوانان دیده میشود، اما میتواند بچهها و بزرگسالان مسنتر را نیز درگیر کند.
تینا ورسیکالر باعث ایجاد لکههایی میشود که ممکن است روشنتر یا تیرهتر از پوست اطراف باشد و این لکهها ممکن است سفید، صورتی، قرمز، برنزه یا قهوهای باشند. علاوه بر تغییر رنگ بخشهایی از پوست عوارضی همچون خارش، بزرگتر شدن لکهها و خشکی پوست هم در این بیماری رخ میدهند.
در این نوع بیماری قارچ پیتیروسپوروم اووال که به طور طبیعی در منافذ پوست زندگی میکند، بیش از حد تکثیر میشود و باعث رنگ پوست غیریکنواخت میشود. این قارچ در هوای گرم و مرطوب رشد میکند، بنابراین این عارضه معمولاً در تابستان تشدید میشود. کسانی که زیاد عرق میکنند، افرادی که پوست چرب دارند و افرادی سیستم ایمنی تضعیف شده دارند بیشتر در معرض این قارچ هستند و نوجوانان به دلیل این که پوستشان در دوران بلوغ چربتر از سایر افراد است بیشتر در معرض این نوع بیماری هستند.
اگزما
اگزما که با نام دیگر درماتیت آتوپیک شناخته میشود، یک بیماری پوستی است که باعث خشکی، قرمز شدن و خارش پوست و التهاب آن میشود و میتواند علت بروز لکههای سفید روی پوست باشد. در بعضی موارد، لکههای سفید روی بدن ممکن است به همراه جوشهای قرمز ظاهر شود.
این عارضه به طور معمول در کودکان ظاهر میشود، با این حال، مشکلات ناشی از این بیماری میتوانند تا بزرگسالی ادامه پیدا کنند. علایم اگزما شامل خشکی، زبری و ضخیم شدن پوست و ایجاد حس خارش میشود. در میان افرادی که پوست تیرهتری دارند، این مشکل میتواند باعث تغییر رنگ پوست شود.
بیماری پیسی، برص یا ویتیلیگو (Vitiligo)
بیماری برص، پیسی یا به انگلیسی ویتیلیگو یک بیماری پوستی است که طی آن با از بین رفتن رنگ یا رنگدانههای پوست، نواحی مختلفی روی بدن صاف، سفید یا روشن میشود. ویتیلیگو زمانی اتفاق میافتد که سلولهای خاصی به نام ملانوسیت تولید ملانین را متوقف کنند. ملانین رنگدانهای است که به پوست، مو و چشم شما رنگ میدهد؛ بدون رنگدانه، لکههای سفید تشکیل میشود.
در سراسر جهان، حدود ۱ درصد از جمعیت به ویتیلیگو مبتلا هستند. این بیماری ممکن است قبل از سن بیست سالگی رخ دهد با این وجود شما در هر سنی ممکن است به این بیماری مبتلا شوید. گاهی اوقات نور شدید آفتاب یا قرار گرفتن در معرض یک ماده شیمیایی ممکن است باعث وقوع ویتیلیگو شود؛ همچنین ممکن است این بیماری در اثر بیماریهای ژنتیکی یا خودایمنی مانند پرکاری تیروئید رخ دهد.
در بیماری ویتیلیگو لکههای پوستی سفید روی هر قسمتی از بدن ممکن است رخ دهند اما معمولا این لکههای سفید در زانوها، دستها، اندام تناسلی، مو و غشای مخاطی مانند دهان و بینی اتفاق میافتند.
هیپوملانوز روده ایدیوپاتیک؛ ایجاد لکههای سفید پوستی بر اثر نور آفتاب
هیپوملانوز روده ایدیوپاتیک Idiopathic guttate hypomelanosis یا (IGH) باعث بروز لکههای کوچک سفید روی پوست میشود و اغلب افراد بالای چهل سال با پوست روشن به آن مبتلا میشوند. باور عمومی متخصصان بر این است که اختلال IGH بر اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید رخ میدهد و این لکههای سفید روی دستها، صورت و گردن که بیشتر در معرض نور خورشید هستند بیشتر رخ ایجاد میشود؛ این لکهها بدون درد و خارش هستند.
بیماری پیتریازیس آلبا
پیتریازیس آلبا یک اختلال پوستی است که به طور معمول در میان کودکان و نوجوانان مشاهده میشود؛ این اختلال میتواند به ایجاد لکههای فلس مانند صورتی و قرمز رنگپریده بر روی پوست بیانجامد. شکل این لکهها ممکن است گرد، بیضی یا نامنظم باشد و معمولاً لکهها هنگام لمس خشک و پوسته پوسته میشوند. زمانی که این تکهها محو شوند، پوست تغییر رنگ پیدا میکند و در این نواحی تکههای روشن نرم جایگزین میشود. این اختلال پوستی معمولاً کودکان و نوجوانان و افراد رنگین پوست رخ میدهد و احتمالاً با اگزما مرتبط است.
میلیا
لایهی خارجی پوست بدن دارای پروتئین کراتینه است. زمانی که کراتین در زیر پوست تجمع یابد، عارضهی میلیا آشکار میشود. کیستهای کوچک و سفید رنگی که بر روی پوست مشاهده میشوند ممکن است نتیجه بروز بیماری پوستی میلیا باشند. این کیستها پس از ترمیم و بازسازی پوست و یا به کار بردن کرمهای موضعی استروئیدی نیز ایجاد شده و اثرات ناخوشآیندی بر بافت پوست بدن ایجاد میکنند. بینی، اطراف چشمها، گونهها، پوست اطراف دهان و پیشانی نواحی مختلفی از صورت هستند که دچار عارضه میلیا میشوند.
کمبود برخی از ویتامینها
کمبود برخی از ویتامینها مانند ویتامین D، E و B12، میتواند سبب ایجاد مشکلات پوستی از جمله لکههای سفید روی پوست شود. علاوه بر این ویتامینهای ضروری، کمبود عنصر کلسیم در بدن هم ممکن است باعث ایجاد چنین مشکلی گردد. برای جلوگیری از این عارضه، کافی است رژیم غذایی سالمی داشته باشید و مصرف درست لبنیات را فراموش نکنید.
انواع روشهای درمان لکهای سفید پوستی
برای درمان لکهای سفید پوستی نخست باید علت وقوع این لکها و نوع اختلال و بیماری مشخص شود؛ سپس میتوان درمان را با توجه به نوع اختلال تعیین کرد.
درمان لکههای سفید پوست که بر اثر قارچ یا بیماری تینا ورسیکالر به وجود آمدهاند
اگر لکهای سفید پوستی بر اثر بیماری تینا ورسیکالر به وجود آمده باشد معمولا با داروهای ضد قارچ درمان میشود. داروهایی همچون سولفید سلنیوم، کتوکونازول، کلوتریمازول داروهایی هستند که برای درمان لکههای سفید پوست به وجود آمده بر اثر قارچ مورد استفاده قرار میگیرند. اگر درمانهای خانگی کافی نباشد، متخصص پوست میتواند کرمهای موضعی قویتر یا داروهای خوراکی هورمونی تجویز کند.