رسانه اینترنتی فانیلی

پناهگای برای پرندگان

تالاب میقان یکی از جاذبه‌های طبیعی و دیدنی کشور ما است که به عنوان یکی از جاهای دیدنی اراک شناخته می‌شود.

تالاب میقان یکی از جاذبه‌های طبیعی و دیدنی کشور ما است که به عنوان یکی از جاهای دیدنی اراک شناخته می‌شود.

میقان یک ۱۰ تالاب برتر و مهم ایران است و زیستگاهی غنی برای حیات وحش به شمار می‌آید که زیبایی‌های خاصی به منطقه خشک اطراف بخشیده است.

این تالاب به دلیل وضعیت مناسب آب‌وهوایی‌اش، میزبان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر در فصل‌های مختلف سال است. همچنین طبیعت دست‌نخورده و بکر تالاب میقان باعث جذب شمار زیادی از گردشگران به استان مرکزی شده است. با مجله گردشگری علی‌بابا همراه باشید تا با هم به بررسی ویژه‌گی‌های منحصربه‌فرد تالاب میقان اراک بپردازیم.

تالاب میقان کجاست؟
تالاب میقان در استان مرکزی و نزدیک به شهر اراک واقع شده است.
چرا تالاب میقان معروف است؟
تالاب میقان به دلیل تنوع زیستی بالا و جذب پرندگان مهاجر، به‌ویژه در فصول بهار و پاییز معروف است.
آیا می‌توان از این تالاب بازدید کرد؟
بله، می‌توان از تالاب میقان بازدید کرد و تجربه‌ای عالی از پرنده‌نگری و طبیعت‌گردی داشت.

مشخصات تالاب میقان

تالاب میقان یکی از تالاب‌های معروف ایران، در استان مرکزی واقع شده است. در سال‌هایی که میزان بارش مناسب باشد، این تالاب آب نسبتا زیادی دارد، اما در سال‌های کم بارش سطح آب آن کاهش می‌یابد و به وضعیتی شبیه بیابان بدل می‌شود.

تالاب میقان اراکتالاب میقان اراک

عکس از: سایت Google maps

این تالاب در ارتفاع حدود ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و عمق آن در فصل‌های مختلف از چند سانتی‌متر تا حدود ۱.۴ متر متفاوت است. آب این تالاب از چند منبع تامین می‌شود، از جمله بارش باران، سه رودخانه به نام‌های قره‌کهریز، فراهان و شهراب و نیز پساب تصفیه‌شده فاضلاب اراک.

دریاچه میقاندریاچه میقان

عکس از: سایت Google maps

وسعت کلی تالاب تقریبا ۲۵ هزار هکتار است و شامل دریاچه‌ای با سه جزیره در وسط و نواحی کویری و دشت‌های اطراف می‌شود. بر اساس شواهد، قدمت این تالاب به دوره پالئوسن برمی‌گردد که در نتیجه حرکات لایه‌های تکتونیکی شکل‌ گرفته است. تالاب میقان ویژگی‌های زیست‌محیطی خاصی دارد و به‌ویژه سالانه میزبان تعداد زیادی از پرندگان مهاجر مانند درناها است.

تالاب میقان در اراکتالاب میقان در اراک

عکس از: سایت Google maps

شوری آب این تالاب باعث ایجاد لایه‌های نمکی در برخی نقاط شده و همچنین گنبدهای نمکی که در زیر زمین قرار دارند، به لرزه‌خیزی خفیف منطقه کمک می‌کنند. تالاب میقان به عنوان بزرگ‌ترین منبع سولفات سدیم در کشور شناخته می‌شود و شرکت املاح معدنی ایران مجوز استخراج از معادن این منطقه را دارد.

تالاب میقان2 Google mapتالاب میقان2 Google map

عکس از: سایت Google maps

از دید گردشگری، این تالاب یکی از مقاصد اصلی برای طبیعت‌گردی و پرنده‌نگری در ایران به شمار می‌رود. جالب اینکه روز ۱۵ آبان به نام «روز درنا» نامگذاری شده که به خاطر تجمع درناها در این تالاب است.

تالاب میقان کجاست؟

تالاب میقان با وسعتی حدود ۲۵ هزار هکتار در شمال شرقی شهر اراک و به فاصله ۱۵ کیلومتری از آن، در نزدیکی شهر داوودآباد و در مجاورت روستاهای راهزان، ده نمک و میقان قرار دارد.

تالاب میقان کجاست؟تالاب میقان کجاست؟

عکس از: سایت Google maps

این تالاب شامل چند بخش مختلف است، از جمله دریاچه‌های فصلی، دشت‌های آبرفتی و مناطق کویری. در مرکز تالاب، سه جزیره موجود است که بزرگ‌ترین آن‌ها تا ۵۰۰ مترم طول دارد. تالاب میقان در پایین‌ترین نقطه دشت فراهان و همچنین در منطقه اراک قرار گرفته است.

لوکیشن تالاب میقان روی گوگل‌مپ

بهترین مسیر دسترسی به تالاب میقان

برای دسترسی به این تالاب، از مسیر سه‌راه خمین به سمت کمربندی شمالی باید حرکت کنید. پس از رسیدن به میدان تره‌بار، مسیر را ادامه دهید و حدود یک یا دو کیلومتر بعد یک جاده فرعی در سمت راست خواهید دید.

مسیر تالاب میقانمسیر تالاب میقان

عکس از: سایت Wikimedia

در ابتدای این جاده، تابلو بزرگ قرمزرنگی وجود دارد که شما را به مسیر صحیح هدایت می‌کند. با ورود به این جاده و عبور از پل، کارخانه تولید سولفات سدیم را در سمت راست مشاهده خواهید کرد. با ادامه حرکت در این مسیر، بعد از حدود سه الی چهار کیلومتر به انتهای تالاب میقان خواهید رسید.

– فاصله اراک تا تالاب میقان

از شهر اراک تا تالاب میقان حدود ۲۰ کیلومتر، معادل ۲۵ دقیقه رانندگی راه است.

فاصله تالاب میقان تا اراکفاصله تالاب میقان تا اراک

عکس از: سایت Google maps

– فاصله تهران تا تالاب میقان

از تهران تا تالاب میقان حدود ۲۹۰ کیلومتر فاصله است. بسته به مسیر انتخابی شما بین ۳ الی ۳:۳۰ ساعت در راه خواهید بود.

میقان یعنی چه؟

میقان در زبان فارسی به معنای کسی است که به راحتی می‌تواند چیزی را باور یا قبول نماید. تالاب میقان در گذشته به عنوان «نمکزار فراهان» شناخته می‌شد. در متون قدیمی، این تالاب با نام «چغاناوور» نیز ذکر شده که این نام به دلیل جابجایی ذرات نمک و خاک رس در اثر وزش باد در فصل‌های گرم به کار می‌رفته است.

تالاب میقان اراکتالاب میقان اراک

عکس از: سایت Google maps

به‌علاوه، این تالاب به «کویر میقان» نیز معروف است که این نام به دلیل تبخیر زیاد آب در آن انتخاب شده است. اما باید توجه داشت که واژه کویر به معنای بیابان نیست.

تاریخچه تالاب میقان

تالاب میقان به عنوان یکی از آخرین حلقه‌های بوم‌شناسی حوضه آبریز دشت اراک، تمامی آب‌های سطحی منطقه و آب‌های ناشی از بارش‌های جوی را به خود جذب می‌کند. کارشناسان، پیشینه‌ای ۲ هزار ساله برای این تالاب تخمین زده‌اند.

تاریخچه تالاب میقانتاریخچه تالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

در گذشته، در وسط تالاب جزیره کوچکی با خرابه‌های یک قلعه قدیمی وجود داشت که افسانه‌هایی درباره‌اش نقل شده است. نسل‌های گذشته این قلعه را به شخصیت‌هایی چون نمرود، فرعون و اردشیر نسبت می‌دادند.

تالاب میقان اراکتالاب میقان اراک

عکس از: سایت Google maps

یاقوت حموی در توصیف تالاب میقان می‌گوید که «ابن کلبی بر این باور است که بلیاس حکیم این دریاچه را طلسم کرده تا نمک آن در دسترس عموم باشد و اگر جلوی آن گرفته شود، آب به تدریج بخشکد.»

تالاب میقان اراکتالاب میقان اراک

عکس از: سایت Google maps

همچنین قدیمی‌ها خاطره‌ای از سال ۱۲۸۸ قمری نقل می‌کردند که در آن زمان آب دریاچه به خاطر خشکسالی پایین رفته و راهی آجری به جزیره وسط پدیدار شده بود که اهالی از آن استفاده می‌کردند.

تالاب میقان در اراکتالاب میقان در اراک

عکس از: سایت Google maps

حمدالله مستوفی در کتاب «نزههالقلوب» درباره این منطقه می‌نویسد: «در آن ولایت بحیره‌ای است که مغولان آن را «چغان ناوور» نامیده‌اند و در اطراف آن شکارگاه‌های خوبی وجود دارد.»

تالاب میقانتالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

قزوینی نیز در کتاب «آثارالبلاد و اخبارالعباد» درباره تالاب می‌نویسد: «در آنجا، نمکزاری عجیب وجود دارد و دریاچه‌ای با ابعاد چهار فرسنگ در چهار فرسنگ است. در فصل پاییز، آب‌های آن منطقه به این دریاچه منتقل می‌شود و در فصل بهار و تابستان که نیاز مردم به آب بیشتر می‌شود، آب به منظور کشاورزی محدود می‌گردد.»

آب‌وهوای تالاب میقان

آب‌و‌هوای تالاب میقان مدیترانه‌ای و گرم و خشک است. میزان بارندگی سالیانه در این منطقه به ۳۵۴ میلی‌متر می‌رسد، در حالی که تبخیر سالانه حدود ۱۴۴۶ میلی‌متر، چهار برابر بارش، برآورد شده است.

تالاب میقان در اراکتالاب میقان در اراک

عکس از: سایت Google maps

این منطقه دارای اختلاف دمای سالانه قابل‌توجهی است که گاهی به ۶۹ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. بالاترین دمای ثبت شده در تالاب ۴۴ درجه سانتی‌گراد و کمترین دما منفی ۳۳ درجه سانتی‌گراد بوده است.

آب و هوای تالاب میقانآب و هوای تالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

در ۲۷ سال گذشته، دخالت‌های بی‌رویه انسانی باعث افزایش یک درجه‌ای دمای تالاب شده است. با این حال، تبخیر مداوم آب در تمامی فصول، به تلطیف هوا، افزایش مه و کاهش ریزگردها کمک می‌کند. زمستان‌های تالاب نسبتا سرد و مه‌آلود است و به دلیل نزدیکی به فرودگاه، در این فصل شرایط جوی می‌تواند منجر به لغو پروازها شود.

دریاچه میقاندریاچه میقان

عکس از: سایت Google maps

در فصول پاییز و اوایل زمستان، آب‌و‌هوای مناسبی در تالاب میقان حاکم است و به همین دلیل این منطقه به زیستگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده است.

پوشش گیاهی و جانوری تالاب میقان

تالاب میقان تحت حفاظت اداره کل محیط زیست استان مرکزی به عنوان منطقه شکار ممنوع است و زیستگاه گونه‌های متنوعی از حیوانات وحشی مانند روباه، گرگ و مار و پرندگانی نظیر عقاب، فلامینگو و درنا است. این تالاب با پوشش گیاهی منحصربه‌فرد و گونه‌های شورپسند، به جاذبه‌ای برای پرندگان مهاجر تبدیل شده و در فصل‌های خاصی از سال پذیرای بیش از ۱۲ هزار پرنده مهاجر، از جمله گونه‌های کمیاب و حمایتی است.

پرندگان تالاب میقانپرندگان تالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

تالاب میقان اراک همچنین شامل ۶۰ درصد از گونه‌های پرندگان استان مرکزی و بیش از ۱۶ درصد از کل پرندگان کشور است و به عنوان یک اکوسیستم حساس، تاثیر زیادی بر اقلیم منطقه دارد. این ویژگی‌ها، ارزش این تالاب را برای پیوستن به تالاب‌های بین‌المللی و ثبت به عنوان منطقه‌ای حفاظت‌شده مضاعف می‌کند.

جانوران تالاب میقانجانوران تالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

به طور کلی، تالاب شامل ۱۶ خانواده گیاهی از جمله سیاه‌شور، اسفناج باغی و جگن است. پوشش گیاهی حاشیه تالاب میقان نسبتا ضعیف است و تنها در نواحی شمال‌غربی و جزایر میانی گونه‌هایی مانند آتریپلکس و قره‌داغ دیده می‌شوند. این گیاهان با نفوذ به عمق زمین به دنبال آب و جلوگیری از حرکت ذرات ماسه، تپه‌های کوچکی (نبکا) به ارتفاع ۱.۵ تا ۲.۵ متر تشکیل می‌دهند.

گیاهان تالاب میقانگیاهان تالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

تالاب با ۵۰ گونه گیاهی سازگار با شوری خاک، به‌ویژه از خانواده‌های گندمیان، گون و شاهی، خاصیت گیاهی غنی‌تری دارد. ورود پساب تصفیه‌خانه فاضلاب شهر اراک منجر به کاهش شوری خاک در جنوب غربی و گسترش پوشش گیاهی آویارسلام شده است.

بهترین زمان بازدید از تالاب میقان

تالاب میقان در اغلب ماه‌های سال دارای آب‌و‌هوای مطلوبی است، اما اگر قصد دیدن پرندگان مهاجر و گونه‌های نادر را دارید، بهترین زمان برای سفر به استان مرکزی و بازدید از این تالاب، فصل‌های بهار و پاییز است. به‌ویژه در فصل پاییز، تالاب میقان پذیرای بیشترین تعداد پرندگان مهاجری است که پس از ساعت‌ها پرواز خود را از سیبری به این منطقه رسانده و مدت زمان بیشتری در این منطقه اقامت خواهند داشت.

تالاب میقانتالاب میقان

عکس از: سایت Google maps

توصیه‌هایی برای سفر به‌یادماندنی به تالاب میقان

  • حتما وسایل و تجهیزات ضروری (مانند دوربین، کلاه لبه‌دار، کرم ضد آفتاب و خوراکی) را به همراه داشته باشید.
  • صبح زود یا غروب و فصل‌های بهار و پایین مناسب‌ترین زمان برای بازدید از تالاب میقان اراک است.
  • لطفا در حفظ محیط زیست تالاب کوشا باشید و از نزدیک شدن به حیوانات خودداری کنید.
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

تازه ترین مطالب
فرهنگی هنری,ورزشی,گردشگری,آموزشی

تازه ها

بیشتر بخوانید

رویدادهای ویژه

به زودی رویدادهای ویژه در این مکان برای شما قابل نمایش خواهد بود.