در سالهای اخیر، جنوب ایران به یکی از مقاصد گردشگری مهم برای گردشگران تبدیل شده است. مهماننوازی و خونگرمی مردم این مناطق همراه با هوای گرم و غذاهای تند از مشخصههای مهم آنها محسوب میشود. همچنین جاهای دیدنی جنوب ایران هر گردشگری را شیفته خود میکنند. در این میان میتوان به محوطه باستانی شوش بهعنوان یکی از قدیمیترین سکونتگاههای بشری و جنگلهای حرای قشم بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه جزیره اشاره کرد و از ساحل شبتاب چابهار با نورهای آبی در دل شب و دره رنگینکمان هرمز بهعنوان یکی از پدیدههای شگفتانگیز زمینشناسی نام برد.
جاهای دیدنی جنوب ایران:
- سازههای آبی شوشتر
- محوطه باستانی شوش
- منطقه سردشت دزفول
- رود کارون اهواز
- آبشار شوی دزفول
- تنگه چاهکوه قشم
- جنگل های حرا قشم
- دره ستارگان قشم
- معبد هندوهای بندرعباس
- شهر زیرزمینی کاریز کیش
- کوههای مریخی چابهار
- اسکله بریس
- ساحل شب تاب چابهار
- جزایر ناز قشم
- دشت سوسن ایذه
- تالاب شادگان
- آکواریوم کیش
- دره رنگین کمان هرمز
- ساحل سرخ هرمز
- بندر گناوه
سازههای آبی شوشتر
- آدرس: استان خوزستان، شوشتر، خیابان شریعتی
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان
«سازههای آبی شوشتر»، شاهکاری از مهندسی هیدرولیک در دوران باستان است، سیستم پیچیده آسیابها، کانالها و پلها که برای استفاده بهینه از آب رودخانه کارون طراحی شدهاند، نشان از نبوغ و دانش بالای مهندسان آن زمان دارد. بازدید از این سازهها، مانند سفر در دل تاریخ مهندسی محسوب میشود و شما را با چگونگی استفاده هوشمندانه از منابع طبیعی، در گذشته آشنا میکند. تصور کنید که چگونه این سیستم پیچیده، قرنها پیش، زندگی و کشاورزی مردم منطقه را رونق بخشید. این سازهها نهتنها یک جاذبه تاریخی، بلکه الهامبخش، برای استفاده پایدار از منابع آبی، در دنیای امروز است.
سازههای آبی شوشتر در دوران ساسانی و هخامنشیان ساخته شدند. این مجموعه، از سنگ و ساروج ساخته شد؛ اما آنقدر محکم است که بسیاری از اجزای آن، هنوز هم پابرجا ماندهاند. سازههای آبی شوشتر، شامل بخشهای مختلفی مثل «برج کلاهفرنگی»، «بند میزان»، «رودخانه دستکند گرگر»، «پل بند» و آبشارها و آسیابها میشود. این سازه باستانی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: ایمان یاری
محوطه باستانی شوش
- آدرس: استان خوزستان، شوش، بلوار امام خمینی
- بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز تا اوایل بهار
«محوطه باستانی شوش»، یکی از قدیمیترین سکونتگاههای بشری جهان است. این شهر، آثار تاریخی متعددی از دورههای مختلف تاریخی دارد. از «کاخ آپادانا» و دروازه باشکوه آن تا موزه شوش، هرکدام، داستانی برای گفتن دارد. شوش نه فقط یک شهر باستانی، بلکه گواهی زنده بر تداوم زندگی و فرهنگ، در طول هزارهها است.
آثار بسیاری که از محوطه باستانی شوش به دست آمد، آبادی و تمدن درخشان این شهر باستانی را نشان میدهد. شوش پایتخت باشکوه تمدن درخشان عیلام نیز هست. گردشگران و تاریخدوستان بسیاری برای دیدن این شهر زیبا، هر سال به جنوب سفر میکنند.
منبع عکس: سایت visitouriran.com؛ عکاس: نامشخص
منطقه سردشت دزفول
- آدرس: استان خوزستان، شهرستان دزفول، بخش سردشت
- بهترین زمان بازدید: زمستان و اوایل بهار
یکی از جاذبههای بسیار زیبای طبیعی که مقصد جدیدی در جنوب ایران محسوب میشود، «منطقه سردشت» است. این منطقه از یک طرف به کوههای زاگرس و از طرف دیگر به جلگه خوزستان میرسد؛ بهدلیل همین موقعیت جذاب، منطقه سردشت، طبیعتی بسیار زیبا و بینظیر دارد. از جمله جاذبههای زیبای این منطقه میتوان به آبشار و دژ محمد علی خان، پارک جنگلی و کوه هفتتنان اشاره کرد که همگی ظرفیت بالایی در زمینه گردشگری دارند.
منطقه سردشت دو شهر دارد که میتوان در هرکدام از این شهرها اقامت داشت؛ شهرهای «حمزه» و «سالند» از جمله شهرهای شهرستان دزفول هستند که در این منطقه خوشآبوهوا قرار دارند. نکته جالب این است که طبق مشاهدات و یافتههای زمینشناسی، در سالهای بسیار دور، این منطقه کاملا زیر آب قرار داشت و طی قرنهای متمادی، به این شکل درآمد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: امید مقدسی
رود کارون اهواز
- آدرس: استان خوزستان، اهواز
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان
اهواز را همواره میتوان با رود کارون بهیاد آورد. این رود زیبا و پرآب، تنها رود ایران محسوب میشود که میتوان در آن کشتیرانی کرد. این رود که از رشتهکوه زاگرس سرچشمه میگیرد و در مسیر خود از استان خوزستان عبور میکند، طراوت و زیبایی خاصی به شهر اهواز میبخشد. مناطقی که از این رودخانه سیراب میشوند شامل؛ اندیکا، ایذه، مسجد سلیمان، شوشتر، اهواز، خرمشهر و شهرستان «کارون» میشود. در شهر اهواز، مهمترین و قدیمیترین پلها روی این رود ساخته شدهاند که از جمله آنها میتوان به پل سفید، پل ترانزیتی، پل نادری و پل کابلی اهواز اشاره کرد.
کارون، فراتر از یک رودخانه، نمادی از هویت و فرهنگ مردم خوزستان است. این رود در شعرها و داستانهای بسیاری جای دارد و از قدیم الهامبخش هنرمندان بود. ساحل کارون، محلی برای تفریح و آرامش اهالی شهر و مسافران محسوب میشود؛ در حال حاضر، آلودگیهای مختلف صنعتی و شهری، زیبایی و طراوت کارون را تهدید میکند. کاهش آبدهی این رود، تاثیرات زیادی بر صنعت و محیط زیست منطقه دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: یزدان کشاورز پریها
آبشار شوی دزفول
- آدرس: استان خوزستان، شهرستان دزفول، بخش شهیون، روستای شوی
- بهترین زمان بازدید: فروردین و اردیبهشت
شاید برای کسانی که تابهحال به خوزستان سفر نکردهاند، خوزستان استانی گرم و خشک بهنظر برسد؛ اما تنها پس از یکبار سفر به این استان زیبا و حاصلخیز، متوجه میشوید که زیباییهای این استان تمامی ندارد. از جمله جاذبههای بسیار دلانگیز خوزستان که از دل کوههای زیبای زاگرس سرچشمه میگیرد، میتوان به «آبشار شوی» اشاره کرد. این آبشار باشکوه در استان خوزستان، در نزدیکی شهر دزفول و در دل منطقهای بکر و دستنخورده واقع شده است. آبشار شوی که با نام «تله زنگ» نیز شناخته میشود، از ارتفاع حدود ۱۰۰ متری با صلابت و زیبایی تمام به پایین میریزد و تصویری چشمنواز و فراموشنشدنی را خلق میکند.
مسیری که به سوی آبشار شوی میرود، خود بخشی از یک ماجراجویی است. برای رسیدن به آبشار، باید از میان جادههای پرپیچوخم و مناظر طبیعی بکر عبور کنید و بخشی از مسیر را نیز پیادهروی کنید. این پیادهروی در دل طبیعت، فرصتی برای لذت بردن از زیباییهای اطراف و تنفس هوای پاک است. پس از رسیدن به آبشار، با منظرهای شگفتانگیز روبهرو خواهید شد؛ آبشاری بلند و باشکوه که از دل صخرهها به پایین میریزد و حوضچههای طبیعی زیبایی را در پاییندست خود ایجاد میکند.
منبع عکس: سایت visitouriran.com؛ عکاس: نامشخص
تنگه چاهکوه قشم
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، بخش حرا، دهستان دولاب، روستای چاهوی شرقی
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان، اوایل بهار
«تنگه چاهکوه»، حاصل سالیان سال فرسایش سنگهای رسوبی است و یکی از بهترین جاهای دیدنی قشم محسوب میشود. این تنگه در منطقه «شهاب» و نزدیک به روستای «چاهو» قرار دارد و با دیوارههایی به ارتفاع حدود ۱۰۰ متر، فضایی مرموز و ساکت را خلق کرده است. قدم زدن در این تنگه، تجربهای بینظیر از سکوت و آرامش، در دل طبیعتی دستنخورده و بکر، فراهم میآورد. نور کم و دیوارهای بلند، حس خاصی را به بازدیدکنندگان القا میکند، به شکلی که گویا در دنیایی دیگر قدم میزنند. این دره، بخشی از ژئوپارک قشم محسوب میشود که توسط یونسکو ثبت شده است و نشان از اهمیت و ارزش بالای آن دارد.
تنگه چاهکوه، چهار تنگه فرعی دارد که در برخی نقاط، فاصله بین دو دیواره به کمتر از نیم متر میرسد. این ساختار منحصربهفرد، چشماندازهای بدیع و جذابی را به وجود آورده است. بازدید از این تنگه، فرصت آشنایی با پدیدههای زمینشناسی و لذت بردن از زیباییهای طبیعت را فراهم میکند.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: مهران سبزه میدانی
جنگل های حرا قشم
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، شهرک جدید گورزین، جاده جنگل حرا
- بهترین زمان بازدید: از اواخر پاییز تا اوایل بهار
اکوسیستم بینظیری در جنوب ایران وجود دارد که مانند آن را در هیچ کجای دیگر از کشورمان نخواهیم دید. «جنگلهای حرا» جنگلهایی هستند که در مناطق جذر و مدی و آبهای شور رشد میکنند. درختان حرا با ریشههای خاص خود که به آنها «ریشههای هوایی» گفته میشود، میتوانند در شرایط آب شور، به زندگی خود ادامه دهند. این ریشهها مانند دستگاه تنفس، برای درخت عمل میکنند و اکسیژن را از هوا جذب و به بخشهای زیرزمینی انتقال میدهند.
جنگلهای حرا، علاوه بر زیبایی بصری و ارزش اکولوژیکی، فواید بسیاری برای انسان و محیط زیست دارند. این جنگلها مثل یک فیلتر طبیعی هستند؛ آلایندهها را از آب جذب و به تصفیه آب دریا کمک میکنند. همچنین، آنها در برابر فرسایش و طوفان، از سواحل محافظت میکنند و زیستگاهی امن برای انواع آبزیان، پرندگان و دیگر جانداران، بهوجود میآورند. در سفر به استانهای جنوبی ایران، این جاذبه بینظیر را از دست ندهید. میتوانید با قایق به دل این درختان خاص و زیبا بروید و از آفرینش چنین طبیعتی، لذت ببرید.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: آزاده هاشم زاده
دره ستارگان قشم
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، بخش شهاب، دهستان سوزا، شمال غرب روستای برکه خلف
- بهترین زمان بازدید: از اواخر پاییز تا اوایل بهار
یکی از عجایب هفتگانه جزیره قشم، درهای با ساختارهای خارقالعاده و اشکال عجیب و غریب محسوب میشود که حاصل فرسایش خاک، سنگ و ماسه، طی میلیونها سال است. این دره که در نزدیکی روستای «برکه خلف» قرار دارد، بهدلیل شکل خاص ستونها، دیوارهها و پرتگاههایش، با نام «دره ستارگان» شناخته میشود. اهالی محلی، معتقدند که روزگاری ستارهای از آسمان به این منطقه برخورد کرده بود و این اشکال عجیب به وجود آمدند. این دره بخشی از ژئوپارک قشم محسوب میشود که توسط یونسکو ثبت شد و نشان از ارزش بالای زمینشناسی و طبیعی منطقه دارد.
هنگام بازدید از دره ستارگان، گویی در لابهلای مجسمههایی طبیعی و عظیم قدم میزنید. ستونها و مخروطهای نوکتیز، دیوارههای بلند و شکافهای عمیق، هرکدام داستانی از تاریخ زمین را روایت میکنند. نور و سایه در طول روز، جلوههای بصری متفاوتی را در این دره میآفرینند و زیبایی آن را دوچندان میکنند. بهخصوص در هنگام غروب آفتاب، نور گرم آفتاب بر این اشکال میتابد و منظرهای تماشایی و بینظیر را به وجود میآورد. بازدید از دره ستارگان، فرصتی عالی برای عکاسی و ثبت لحظات شگفتانگیز در دل طبیعت است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: Hadi SG
معبد هندوهای بندرعباس
- آدرس: استان هرمزگان، بندر عباس، بلوار امام خمینی، روبهروی بازار روز بندر عباس
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان
- ساعت کار: از ۸ تا ۱۸
عجایب جاذبههای جنوب ایران به حدی است که میتوانید از دل شهر بندرعباس، به هند و معماری آن سفر کنید. ساختمانی با معماری متفاوت و خاص در بندرعباس وجود دارد که به «معبد هندوها» معروف است. این معبد با نام «پرستشگاه بت گوران» نیز شناخته میشود. معبد هندوها را میتوان یادگاری از دوران رونق تجارت بین حکومت قاجار و هند دانست. تجار هندی که به این شهر رفتوآمد داشتند، این معبد را ساختند. پس از رفتن هندیها از بندرعباس، بنا روبهویرانی رفت تا اینکه توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت شد.
امروزه بنای هندوها، بهعنوان یک اثر تاریخی ارزشمند، میزبان گردشگرانی است که به تاریخ و فرهنگ جنوب ایران علاقهمندند. نمای بیرونی معبد با رنگ سفید و شیارهای عمودی و کنگرههای خاص خود، چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. این معبد نهتنها یک مکان مذهبی برای هندوها بوده است، بلکه نمادی از تعامل فرهنگی بین دو ملت نیز به شمار میرود.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس:ALİ ÖZYAFA
شهر زیرزمینی کاریز کیش
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره کیش، میدان المپیک، مجموعه فرهنگی سیاحتی شهر زیر زمینی کیش (کاریز)
- بهترین زمان بازدید: اوایل بهار، پاییز و زمستان
- هزینه ورودی (۱۴۰۳) : ۱۹۶,۰۰۰ تومان
- ساعت کار: از ۹ تا ۲۱:۳۰
«شهر زیرزمینی کاریز» با قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال، در جزیره کیش قرار دارد. این شهر زیرزمینی، در واقع مجموعهای از قناتهای قدیمی است. این قناتها، در گذشته برای تامین آب شیرین ساکنان جزیره، استفاده میشدند. کاریز کیش با تونلهای زیرزمینی و سقفهای مرجانی، نمونهای بینظیر از هنر و دانش ایرانیان در زمینه مهندسی آب محسوب میشود. این شهر زیرزمینی، در عمق ۱۶ متری زیر زمین قرار دارد و با مساحتی حدود ۱۰,۰۰۰ متر مربع، دنیایی شگفتانگیز را به نمایش میگذارد.
بازدید از کاریز، تجربهای متفاوت و جذاب بهحساب میآید و شما را با تاریخ و فرهنگ این منطقه آشنا میکند. سقف پوشیده شده از صدفها و مرجانها، از ویژگیهای منحصربهفرد کاریز، محسوب میشود. این فسیلها، قدمتی بهاندازه میلیونها سال دارند و جلوهای خاص و دیدنی، به این شهر زیرزمینی بخشیدهاند. قدم زدن در تونلهای کاریز و دیدن این آثار طبیعی، حس کنجکاوی و شگفتی را در بازدیدکنندگان برمیانگیزد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: هادی کریمی
کوههای مریخی چابهار
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، حدود ۵۰ کیلومتری چابهار، جاده چابهار – گواتر
- بهترین زمان بازدید: اوایل بهار، پاییز و زمستان
«کوه های مریخی» یا مینیاتوری چابهار، پدیدهای زمینشناسی بینظیر، در جنوب شرقی ایران و در استان سیستان و بلوچستان هستند. این کوهها بهدلیل شکل خاص و رنگ خاکستری و سفیدشان، منظرهای فرازمینی و شبیه به سطح مریخ را به نمایش میگذارند. کوههای مریخی، حدود پنج میلیون سال قدمت دارند و از رسوبات دریایی، ماسه و بقایای موجودات دریایی تشکیل شدهاند. ارتفاع این کوهها، از چند متر تا بیش از صد متر متغیر است. بازدید از این منطقه، فرصتی بینظیر برای عکاسی و تماشای مناظری بکر، فراهم میکند. در کمتر جایی از دنیا، میتوان مشابه این کوهها را یافت. برای رسیدن به این کوهها، حدود ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر از چابهار بهسمت بندر گواتر رانندگی کنید.
کوههای مریخی، نهتنها یک جاذبه گردشگری طبیعی هستند، بلکه برای محققان و زمینشناسان نیز از اهمیت بالایی برخوردارند. قدم زدن بین این کوههای باستانی، حسی عجیب ایجاد میکند. تجربهای شبیه به راه رفتن روی سیارهای دیگر که از دیرباز آرزوی بشر بود و هنوز هم هست.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: مهدی فرجی
اسکله بریس
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان ، شهرستان دشتیاری، بخش مرکزی، روستای بریس
- بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز و زمستان
از جمله زیباترین سواحل دریای مکران که در چابهار قرار دارد، میتوان به ساحل و اسکله بریس اشاره کرد. در فصل ماهیگیری، لنجها و قایقهای ماهیگیری این منطقه، منظرهای بسیار چشمنواز روی آب میسازند. رفتوآمد قایقهای رنگی به این اسکله، چشمانداز خاصی ایجاد میکند که برای گردشگران بسیار جذاب است.
در حال حاضر در ساحل بریس دو منطقه وجود دارد که یکی از آنها برای ماهیگیران و تخلیه بار آنها است و قسمت دیگر ساحلی صخرهای را شامل میشود که میتوان از بالای آن، ساحل زیبای بریس را به تماشا نشست. برای رفتن به این ساحل صخرهای، بهتر است از ماشین شخصی استفاده کنید تا بتوانید در مسیر خود، از زیباییهای مختلف جاده لذت ببرید. یکی از جلوههای زیبای اسکله بریس در زمان غروب خود را نشان میدهد. وقتی در زمان مناسب، بالای این صخره زببا بایستید، بهراحتی میتوانید غروب را تماشا و عکسهای بینظیری ثبت کنید. در گذشته رفتن به اسکله و بندر بریس ممنوع بود و فقط با مجوز میشد از آن دیدن کرد؛ اما امروزه همه گردشگران میتوانند از زیبایی آن لذت ببرند.
منبع عکس: سایت گوگل مپ؛ عکاس:reza sh
ساحل شب تاب چابهار
- آدرس: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان کنارک، بخش مرکزی، دهستان کهیر، بندر تنگ
- بهترین زمان بازدید: اوایل آبانماه تا اوایل فروردین
از دیگر پدیدههای طبیعی شگفتانگیز که در جنوب ایران و در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد، میتوان به «ساحل شب تاب چابهار» اشاره کرد. این ساحل که به آن ساحل نورانی هم گفته میشود، بهدلیل وجود موجودات ریز دریایی، به نام «فیتوپلانکتونها»، شبها، نوری آبی و درخشان از خود ساطع میکند. این فیتوپلانکتونها در اثر حرکت آب یا واکنش با اکسیژن، پدیدهای شیمیایی از خود نشان میدهند که منجر به تولید نور میشود. این پدیده بهویژه در فصلهای پاییز و زمستان و در شبهای تاریک، جلوهای بینظیر به ساحل میبخشد و منظرهای رویایی و فراموشنشدنی، خلق میکند. بهتر است در شبهای بدون ماه کامل، به این ساحل سفر کنید تا نور فیتوپلانکتونها بهخوبی دیده شود.
علاوه بر تماشای نور فیتوپلانکتونها، ساحل شبتاب چابهار، فرصتهای دیگری نیز برای تفریح و لذت بردن از طبیعت، فراهم میکند. قدم زدن در ساحل و شنیدن صدای امواج، تماشای آسمان پر ستاره در شبهای تاریک و عکاسی از این پدیده منحصربهفرد، از جمله فعالیتهایی است که میتوانید انجام دهید.
منبع عکس: سایت dornatrips.com؛ عکاس: نامشخص
جزایر ناز قشم
- آدرس: استان هرمزگان، جنوب شرق جزیره قشم، جزایر ناز
- بهترین زمان بازدید: اواسط پاییز تا اوایل بهار
«جزایر ناز»، مجموعهای از دو جزیره کوچک صخرهای در سواحل شرقی جزیره قشم هستند که بهدلیل پدیده جزر و مد، شهرت یافتهاند. در هنگام جزر، باریکهای از خشکی، این دو جزیره را به ساحل قشم متصل میکند و این امکان را فراهم میآورد که بازدیدکنندگان بتوانند پیاده تا این جزایر قدم بزنند و از چشمانداز بینظیر اطراف، لذت ببرند. این تجربه، حس قدم زدن در دل دریا را به گردشگران القا میکند و یکی از جذابترین بخشهای بازدید از این منطقه محسوب میشود. مساحت این جزایر حدود سه هکتار تخمین زده میشود و دیوارههای صخرهای، با ارتفاع پنج تا ۱۰ متر، آنها را در بر میگیرد.
بهترین زمان برای بازدید از جزایر ناز، هنگام جزر دریا است، زیرا تنها در این زمان، میتوانید بهراحتی به جزایر دسترسی داشته باشید. هنگام شروع مد، دوباره آب بالا میآید و جزایر از ساحل جدا میشوند؛ بنابراین، قبل از رفتن، حتما از زمان جزر و مد دریا اطلاع پیدا کنید تا بتوانید از این پدیده طبیعی، به بهترین شکل بهرهمند شوید. از بالای صخرههای جزایر ناز، میتوانید چشمانداز زیبایی از خلیج فارس، تنگه هرمز و جزیره لارک را تماشا کنید.
منبع عکس: سایت hotelfulton.com؛ عکاس: نامشخص
دشت سوسن ایذه
- آدرس: استان خوزستان، شهرستان ایذه، بخش سوسن، دشت سوسن
- بهترین زمان بازدید: از بهمن تا اوایل خرداد
«دشت سوسن ایذه»، مثل نگینی سرسبز در دل استان خوزستان و در حدود ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر ایذه، قرار دارد. این دشت وسیع و زیبا، با ترکیب چشمنواز از چمنزارهای پهناور، گلهای وحشی رنگارنگ بهویژه شقایقهای سرخ و رودخانه پرآب کارون که از میان آن میگذرد، منظرهای بینظیر را خلق کرده است. دشت سوسن، در واقع به منطقهای وسیع بین استان خوزستان و چهارمحال بختیاری گفته میشود که توسط رود کارون، به دو بخش سوسن غربی و سوسن شرقی تقسیم شده است. این دشت، بهدلیل داشتن پوشش گیاهی متنوع و آب و هوای معتدل، در فصل بهار به اوج زیبایی خود میرسد و مقصدی جذاب برای طبیعتگردان و علاقهمندان به عکاسی میسازد.
علاوه بر زیباییهای طبیعی، دشت سوسن، پیشینه تاریخی پرباری نیز دارد. وجود آثار باستانی و سنگنبشتههای به جا مانده از دوران عیلامی و اشکانی در این منطقه، از قدمت این منطقه حکایت میکند. از جمله این آثار، میتوان به محوطههای باستانی، تپهها، قلعهها و نقشبرجستهها اشاره کرد. بازدید از دشت سوسن، فرصتی عالی برای لذت بردن از طبیعت بکر و آشنایی با تاریخ کهن این سرزمین، فراهم میکند. بهترین زمان برای سفر به این دشت، فصول زمستان و بهار، بهویژه اردیبهشت ماه است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: مریم زارعیان
تالاب شادگان
- آدرس: استان خوزستان، شهرستان شادگان، بخش خنافره، روستای صراخیه، تالاب شادگان
- بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز تا اوایل بهار
«تالاب شادگان»، بزرگترین تالاب ایران، در جنوب غربی کشور و در استان خوزستان قرار دارد. این تالاب که از سه بخش اصلی «شادگان»، «خور موسی» و «خورالامیه» تشکیل شده است، مساحتی حدود ۴۰۰,۰۰۰ هکتار را در بر میگیرد. تالاب شادگان، بهعنوان یک پناهگاه حیات وحش بینالمللی شناخته میشود و زیستگاه گونههای متنوعی از گیاهان و جانوران، بهویژه پرندگان مهاجر شناخته میشود. آب این تالاب از رودخانه کارون و جزر و مد خلیج فارس تامین میشود که تنوع زیستی منحصربهفردی در آن ایجاد کردهاند. از جمله روستاهای مهم که به ونیز ایران نیر شهرت دارد، روستای صراخیه، در دل همین تالاب قرار دارد.
بازدید از تالاب شادگان، فرصتی عالی برای تجربه طبیعتگردی و مشاهده حیات وحش، به وجود میآورد. قایقسواری در میان نیزارها و تماشای پرندگان گوناگون، از جمله فعالیتهایی است که میتوانید در این منطقه انجام دهید. این تالاب همچنین بهعنوان یک جاذبه گردشگری، نقش مهمی در توسعه منطقه دارد؛ اما متاسفانه، این تالاب با چالشهایی مانند آلودگی و کاهش ورودی آب روبهرو است که به توجه و حفاظت جدیتری لازم دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: یلدا کورد
آکواریوم کیش
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره کیش، بلوار مرجان، ساختمان کانون هنر
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان
- هزینه ورودی (۱۴۰۳) : ۳۳۰,۰۰۰ تومان
- ساعت کار: شنبه تا پنجشنبه، از ۸ تا ۲۰
آکواریوم کیش، یکی از پرطرفدارترین جاهای دیدنی کیش، فرصتی بینظیر، برای آشنایی با دنیای زیر آب خلیج فارس را فراهم میکند. این مجموعه که در قسمت جنوب شرقی جزیره و در نزدیکی پارک دلفینها قرار دارد، شامل دو آکواریوم اصلی با حجمهای متفاوت میشود. آکواریوم بزرگتر، با ظرفیت ۵۰,۰۰۰۰ لیتر، میزبان گونههای بزرگتر آبزیان؛ مانند کوسهها، ماهیهای تن و سایر موجودات دریایی است. در آکواریوم کوچکتر با ظرفیت ۲۰,۰۰۰ لیتر، میتوانید ماهیهای رنگارنگ تزیینی، لاکپشتها و سایر آبزیان کوچکتر را در کنار گیاهان دریایی زیبا تماشا کنید.
بازدید از آکواریوم کیش برای تمام سنین، بهویژه کودکان و علاقهمندان به دنیای زیر آب، تجربهای خاطرهانگیز خواهد بود. برای دسترسی به آکواریوم کیش، میتوانید از تاکسی، مینیبوس یا خودروی شخصی استفاده کنید. همچنین، نزدیکی آن به سایر جاذبههای گردشگری کیش، مانند پارک دلفینها، این امکان را فراهم میکند که بتوانید در یک روز از چند جاذبه دیدن کنید.
منبع عکس: سایت tourmes.com؛ عکاس: نامشخص
دره رنگین کمان هرمز
- آدرس: استان هرمزگان، جزیره هرمز، جنوب غرب جزیره، دره رنگین کمان
- بهترین زمان بازدید: پاییز و زمستان
دره رنگین کمان، یکی از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی جزیره هرمز، در جنوب غربی این جزیره واقع شده است. این دره، بهدلیل تنوع بینظیر رنگهای خاک و صخرههایش، شهرت جهانی دارد. وجود کانیها و اکسیدهای مختلف؛ مانند آهن، گوگرد و سایر عناصر، طیف وسیعی از رنگها، از قرمز و زرد تا سفید، قهوهای، نارنجی و حتی سبز و طلایی را در این دره به وجود آوردهاند.طبق نقل قول محلیها، بیش از ۷۰ نوع خاک رنگی در این دره وجود دارد که هرکدام مصارف خاص خود را دارند. این تنوع رنگی، چشماندازی بدیع و تماشایی را خلق کردند که هر بینندهای را مسحور خود میکند.
بازدید از دره رنگین کمان هرمز، تجربهای منحصربهفرد برای علاقهمندان به زمینشناسی، عکاسی و طبیعتگردی فراهم میکند. قدم زدن در میان این رنگهای بینظیر و تماشای کوههای رنگارنگ، حس پیمایش در سیارهای دیگر را به انسان میدهد. برای رسیدن به این دره، میتوانید از وسایل نقلیه محلی استفاده کنید یا پیاده به این منطقه برسید.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: Omid M
ساحل سرخ هرمز
- آدرس: استان هرمزگان، بخش جنوبی جزیره هرمز
- بهترین زمان بازدید: اواخر پاییز و زمستان
ساحل سرخ هرمز، که به نام «ساحل خونین» نیز شناخته میشود، یکی از منحصربهفردترین سواحل جهان و از جاذبههای دیدنی جزیره هرمز، در جنوب ایران محسوب میشود. رنگ سرخ این ساحل، بهدلیل وجود اکسید آهن فراوان در خاک آن، رنگ صورتی یا سرخ دارد. این رنگ، نهتنها ساحل، بلکه بخشهایی از آب دریا را نیز شامل میشود. این پدیده طبیعی، با ایجاد منظرهای بسیار زیبا و چشمنواز، گردشگران زیادی را از سراسر جهان به این منطقه جذب میکند. تماشای امواج سرخ در کنار صخرههای رنگارنگ، تجربهای فراموشنشدنی را رقم میزند. این ساحل، در بخش جنوبی جزیره قرار دارد و دسترسی به آن، از طریق جاده آسفالته دور جزیره، بهراحتی امکانپذیر است.
ساحل سرخ، از نظر زمینشناسی، ارزش بالایی دارد. قدم زدن در ساحل و دیدن صدفهایی که بهدلیل وجود خاک سرخ، رنگ قرمز به خود گرفتهاند، از دیگر جذابیتهای این ساحل است. بازدید از این ساحل، بهویژه در هنگام طلوع و غروب خورشید، زمانی که رنگها غلیظتر و چشمگیرتر میشوند، بسیار توصیه میشود. اگر بهدنبال تجربهای متفاوت و پدیدهای طبیعی نادر هستید، بازدید از ساحل سرخ هرمز را در برنامه سفر خود قرار دهید.
منبع عکس: سایت iranmagma.ir؛ عکاس: نامشخص
بندر گناوه
بندر گناوه، واقع در استان بوشهر، از جمله بنادر مهم و تاریخی در سواحل شمالی خلیج فارس به شمار میرود. پیشینه تاریخی گناوه، به دوران باستان بازمیگردد و در متون تاریخی، نامهایی چون «گنابا»، «گنفه»، «جنفه» و «جنابا» داشت. این سابقه تاریخی، گواهی است بر اهمیت این بندر در طول اعصار مختلف.
اقتصاد گناوه، بیشتر بر پایه تجارت و بازرگانی دریایی، استوار است. بازارهای تجاری گناوه، با تنوع بالای کالاها، شهرت فراوانی کسب کردهاند و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب میکنند. علاوه بر تجارت، صیادی و گردشگری نیز از دیگر منابع درآمد مردم این منطقه محسوب میشوند. سواحل زیبا و آرام گناوه، با امکاناتی نظیر شنا، قایقسواری و سایر تفریحات آبی، فرصت مناسبی برای گذران اوقات فراغت فراهم میآورد. تلفیق تجارت، تاریخ و طبیعت، گناوه را به مقصدی جذاب برای گردشگران و پژوهشگران تبدیل کرده است. جاذبههای تاریخی و تپههای باستانی مثل «شاه ناصری» در شرق روستای گناوه، تپه «تل محمد حیدر» در بخش شمالی روستا و تپه «کلات» در جنوب روستا، این بندر را به یکی از جاذبههای تاریخی تبدیل کردهاند.
منبع عکس: سایت armandaily.ir؛ عکاس: نامشخص
تابهحال به جنوب ایران سفر کردهاید؟ کدامیک از این جاذبهها برای شما جذابتر است؟ فکر میکنید در سفرهای آتی خود، کدام جاذبه را برای بازدید انتخاب میکنید؟ لطفا دیدگاهها و تجربههای خود را با دیگر کاربران کجارو در میان بگذارید.
منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: امیرحسین مرامی