شاید تصور کنید با وجود بازیهای باکیفیت برای کامپیوتر و کنسولهای بازی، چرا باید کسی سراغ بازیهای موبایل برود؟ میخواهیم توجهتان را به آماری جالب جلب کنیم: در سال ۲۰۲۲، کل صنعت بازیهای ویدئویی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار درآمد داشت که ۴۵ درصد از آن، یعنی ۹۱ میلیارد دلار، به بازیهای موبایل و فقط ۵۸ میلیارد دلار به کنسولهای بازی اختصاص مییافت. بازیهای موبایل درمقایسهبا کامپیوتر و کنسولهای بازی رشد باورنکردنی و سریعی را تجربه میکنند؛ پس باید بازیهای موبایل را جدی گرفت.
تعداد زیادی از کاربران گوشیهای هوشمند از دستگاهشان صرفاً بهعنوان وسیلهای برای بازی استفاده میکنند؛ موضوعی که تولیدکنندگان هم به آن واقف هستند. بههمیندلیل، برخی از شرکتها مثل ایسوس و لنوو و شیائومی گوشیهایی مخصوص گیمرهای موبایل تولید میکنند. چنین گوشیهایی معمولاً عملکرد قدرتمند و سیستم خنککننده کارآمد و امکانات سختافزاری بهخصوصی را ارائه میدهند؛ اما درعوض گرانتر هستند و همین موضوع باعث میشود از فهرست خرید بسیاری از علاقهمندان به بازیهای موبایل خارج شوند.
مشخصههای اصلی گوشیهای گیمینگ
- شارژدهی زیاد
- بهرهمندی از تراشهی قدرتمند
- نمایشگر بزرگ و باکیفیت با نرخ نوسازی درخورتوجه
- سیستم خنککنندهی ویژه برای پایداری عملکرد پردازنده
- بهرهمندی از نسخههای بهروز سیستمعاملهای موبایل
- امکانات نرمافزاری ویژهی بازی مثل محدودکردن اپلیکیشنهای در حال اجرا و قطعکردن اعلان پیامها
درست مثل کامپیوترهای شخصی و لپتاپها که گرافیک در آنها عامل تعیینکننده برای بازی محسوب میشود، در گوشیهای هوشمند نیز تراشه حرف اول را برای اجرای بازیهای موبایل میزند. بهعلاوه، برخی امکانات مثل نوع و نرخ نوسازی نمایشگر و بلندگوهای استریو میتوانند عیار گیمینگ گوشی را مشخص کنند.
نرمافزار؛ سلاح پنهان گیمرها
هنگام خرید گوشی گیمینگ اکثر کاربران تمرکز و حساسیتشان را روی سختافزار قوی قرار میدهند و تقریباً عناصر دیگر مثل نرمافزار را فراموش میکنند. باوجوداین، چند سالی میشود که سازندگان گوشیهای هوشمند، خصوصاً دستگاههای اندرویدی، در کنار استفاده از بهترین سختافزار ممکن، نیمنگاهی هم به عملکرد بهتر نرمافزار میاندازند. ازاینرو، گوشیهای هوشمند با گیملانچرهای اختصاصی هر شرکت عرضه میشوند.
درواقع، شرکتها اسلحهی مخفی خودشان را رو و به تجربهی هرچهبهتر کاربر هنگام بازیکردن کمک میکنند. گیملانچرها علاوهبر بهینهسازی دستگاه برای اجرای هرچه بهتر بازیها، امکانات ویژهی دیگری هم بههمراه دارند؛ ازجمله میانبر برای گرفتن اسکرینشات، ضبط ویدئو از صفحهی بازی، بستن اعلانات و جلوگیری از لمس ناخواستهی صفحه.
برخلاف سایر تولیدکنندگان اسمارتفونها، اپل استراتژی کاملاً متفاوتی دارد و به راهاندازی گیملانچر برای آیفونها نیازی نمیبیند. احتمالاً تیم کوک روی عملکرد سختافزاری و نرمافزاری دستگاههایش حساب زیادی باز کرده که البته واقعاً نیز چنین است.
سری گوشیهای مخصوص بازی نیز علاوهبر حس گیمینگ و داشتن اکثر امکاناتی که پیشتر ذکر شد، به ویژگیهای دیگری مانند سیستم خنککنندهی سختافزاری، دکمهها و ماشههایی مخصوص بازی، باتری حجیم و سرعت شارژ بسیار بیشتر از حد معمول مجهز شدهاند.
در مقالهی پیش رو، قصد داریم فهرستی از بهترین گوشیهای گیمینگ بازار ایران را در بازههای قیمتی مختلف معرفی کنیم. طبیعتاً با معرفی مدلهای جدید و تغییرات قیمت گوشی در ایران، این مقاله هم بهروز خواهد شد.
موتورولا Moto G73 نسل جدیدتر Moto G72 محسوب میشود که با اقبال خوبی مواجه شده بود. نسل جدید به تراشه Dimensity 930 و نمایشگر ۶٫۵ اینچیِ IPS LCD با نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز مجهز شده است؛ از این رو در اجرای بازیهای سنگین با گرافیک پایین مشکل خاصی ندارد و تجربهی کاربری نرمی را هم ارائه میکند.
از دیگر ویژگیهای شاخص موتورولا Moto G73 باید به رم ۸ گیگابایتی، باتری ۵۰۰۰ میلیآمپرساعتی و شارژر ۳۰ واتی اشاره کنیم. در نظر داشته باشید که سیاست بهروزرسانی موتورولا در قبال Moto G73، شامل دو بهروزرسانی اندروید است و با اندروید ۱۳ عرضه میشود؛ بنابراین، دو بهروزرسانی اندروید دیگر دریافت میکند.
پوکو ایکس ۶ پرو از تراشهی فوقالعاده قدرتمند Dimensity 8300 Ultra مدیاتک بهره میبرد. این تراشه از هرنظر، چه در کاربری روزمره و چه در پردازشهای سنگین و بازی، عملکرد خیرهکننده و کمنقصی در حد گوشیهای پرچمدار بهنمایش میگذارد. روانبودن و بهینگی را بهوضوح میتوان در هنگام استفاده از گوشی مشاهده کرد و بهجرات میتوان گفت که این گوشی در هیچیک از سناریوهای چندوظیفگی و جابجاشدن سریع بین اپها و منوها (با وجود رابط کاربری سنگین HyperOS) کم نمیآورد.
استفاده از سریعترین تراشه فضای ذخیرهسازی UFS 4.0 نیز دیگر جای هیچ شک و شبههای را در مورد سختافزار این گوشی باقی نمیگذارد و خاطر خورههای بازی را آسوده میکند تا در نهایت بتوانیم عنوان قدرتمندترین میانرده بازار و بهترین گوشی گیمینگ اقتصادی را به پوکو X6 پرو نسبت دهیم. این گوشی نمایشگر باکیفیتی هم دارد که با وضوح بالاتر ۱۲۲۰ در ۲۷۱۲ پیکسل، ۶۸ میلیارد رنگ را بهتصویر میکشد و بیشاز ۹۰ درصد از پنل جلو را بهخود اختصاص داده تا تجربهی بصری تحتالشعاع حاشیههای مزاحم قرار نگیرد.
قاتل پرچمدار سامسونگ با نام گلکسی S23 FE چندی پیش در بازار موجود شد تا جایگاه سری گلکسی Fan Edition سامسونگ را در بین بهترین گوشی های بازار ایران تثبیت کند اما اینبار در کالبدی قطورتر و سنگینتر از نسل پیشیناش. طراحی کلی این گوشی بسیار برای ما یادآور گلکسی A54 میشود و با شیشهای شدن قاب پشتی، بهنظر میرسد از پلتفرم همان گوشی برای طراحی S23 FE استفاده شده است.
این گوشی از نمایشگر ۶٫۴ اینچی با نسبت کمتر از ۸۵ درصد به بدنه بهره میبرد که از حاشیههای زیاد اطراف نمایشگر این گوشی خبر میدهد. S23 FE در دونسخه با تراشههای Snapdragon 8 Gen 1 و Exynos 2200 عرضه شده که نسخهی اگزینوس در بازار کشور بهصورت گسترده توزیع میشود. دوربین اصلی نیز از ۱۲ به ۵۰ مگاپیکسل با امکان فیلمبرداری 8K تغییر کرده و در کنارش دوربین تلهفوتوی ۸ مگاپیکسلی آن را به گزینهای مناسب برای عکاسی بدل میکند.
شیائومی 13T با پیشرفتهای نسلی قابل توجهی راهی بازار شد. گوشی ارزشمند شیائومی، هماکنون از استاندارد IP67 برای مقاومت در برابر آب بهره میبرد و به دوربین تلهفوتوی ۵۰ مگاپیکسلی با بزرگنمایی دوبرابری مجهز شده است. لنز و مجموعه امکانات دوربین با همکاری لایکا توسعه یافتهاند و ترکیب دوربین تلهفوتو با دوربین اصلی ۵۰ مگاپیکسلی دستتان را برای عکاسی در شرایط مختلف باز میگذارد. کیفیت عکسهای بهثبت رسیده با دوربینهای ۱۳ تی واقعا خوب است و گوشی شیائومی را در محدودهی قیمتی خودش، به یکی از بهترین گزینهها برای عکاسی تبدیل میکند. همچنین فیلمبرداری 4K با ۳۰ فریمبرثانیه، دیگر ویژگی ارزشمند دوربین گوشی 13T بهحساب میآید.
تراشهی قدرتمند Dimensity 8200 Ultra شیائومی ۱۳ تی پایداری و قدرت بسیار خوبی ارائه میدهد؛ بهطوریکه بهراحتی میتوانید سنگینترین بازیهای روز را بهراحتی اجرا کنید، بدون آنکه بدنهی گوشی بهاندازهی آزاردهندهای داغ شود. این گوشی از نمایشگر 1220p و ۶٫۶۷ اینچی OLED با نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتز و روشنایی فوقالعادهی ۲۶۰۰ نیتی بهره میبرد؛ نمایشگری که با قابلیت نمایش ۶۸ میلیارد رنگ، به یکی از نقاط قوت اصلی گوشی تبدیل میشود و تجربهی بصری کمنظیری را برای کاربر بهارمغان میآورد.
شیائومی 13T پرو، دقیقا همان شیائومی 13T است؛ البته فقط در بخش ظاهر، طراحی و کیفیت ساخت. یعنی از متریال بدنه و فریم گرفته تا ابعاد نمایشگر همگی مشترک با شیائومی 13T هستند، فقط وزن دستگاه بسته به اینکه شیشه یا چرم مصنوعی باشد، بین ۷ تا ۱۰ گرم بیشتر از نسخهی استاندارد است.
درون دستگاه شاهد بهکارگیری یکی از قدرتمندترین تراشههای موبایل یعنی Dimensity 9200 Plus هستیم که کموبیش قدرتی در سطح تراشهی پرچمدار کوالکام Snapdragon 8 Gen 2 دراختیارتان میگذارد و پایداری عملکرد بسیار خوبی دارد؛ بهطوریکه میتوان بازیهای سنگینی مانند Genshin Impact را در بالاترین تنظیمات گرافیکی با نرخ پایدار ۵۵ تا ۶۰ فریمبرثانیه با این گوشی اجرا کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر، حتما بررسی شیائومی 13T پرو را مطالعه کنید.
گوشی ریلمی GT3 که بهصورت خاص برای گیمرها در نظر گرفته شده است، از صفحهنمایش بزرگ ۶٫۷۴ اینچیِ OLED با وضوح1.5K استفاده میکند، چیزی که حتی در بسیاری از مدلهای پرچمدار بازار دیده نمیشود. نمایشگر ریلمی GT3 نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتزی دارد و از استاندارد +HDR10 پشتیبانی میکند، ضمن اینکه بهلطف پنل ۱۰ بیتی، توانایی نمایش ۱ میلیارد رنگ را دارد. بدنهی گوشی از جنس شیشه است اما برای مدیریت قیمت و احتمالا وزن گوشی، فریم آن فلزی نیست.
ریلمی GT3 به پردازندهی پرچمدار اسنپدراگون ۸ پلاس نسل ۱ مجهز شده و قابلیت اجرای سنگینترین بازیها را با نرخ فریم مناسب دارد. GT3 نسخههای مختلفی دارد اما نسخهی موجود در بازار ایران از ۱۶ گیگابایت رم و ۱ ترابایت فضای ذخیرهسازی بهره میبرد که قدرتمندترین نسخه این گوشی هم بهحساب میآید.
فون ۲، جدیدترین پرچمدار برند تازه نفس ناتینگ، از طراحی عجیب و البته جدید نسل قبلی، یعنی چراغهای LED در زیر پنل شیشهای پشت گوشی بهره میبرد که میتوانید الگوهای متفاوتی برای روشن و خاموش شدن آنها تنظیم کنید. صفحهنمایش این گوشی ۶٫۷ اینچی، از نوع OLED است که تصاویر را با وضوح و رنگهای زنده نمایش میدهد. همچنین به نرخ تازهسازی ۱۲۰ هرتز مجهز شده که تجربهی کاربری روان و لذتبخشی را در عملکردهای مختلف فراهم میکند.
در بخش دوربین، ناتینگ فون ۲ برخلاف پرچمداران و میانردههای امروزی از ۲ دوربین اصلی و اولتراواید ۵۰ مگاپیکسلی و دوربین سلفی ۳۲ مگاپیکسلی بهره میبرد. دوربینها در نور روز جزییات را بهخوبی ثبت میکنند اما در محیطهای کمنور بهتر است در حالت نایت مود یا شب عکاسی کنید. قابلیت فیلمبرداری 4K نیز در ناتینگ فون ۲ گنجانده شده اما با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه که یکی از نقاط ضعف آن بهحساب میآید.
شیائومی ۱۴ با زبان طراحی بهروز، لبههای تخت و ترکیب جادویی فلز و شیشه روانهی بازار شده؛ گوشی طراحی یکپارچه، مستحکم و خوشساختش، گواهی IP68 را نیز دریافت کرده است. نمای جلویی گوشی بهلطف حاشیههای بسیار باریک و حذفشدن خمیدگی از لبههای نمایشگر، ظاهر مدرنی دارد و وزن ۱۸۸گرمی گوشی بهنسبت ابعاد ۶٫۳۶ اینچی نمایشگر، معقول بهنظر میرسد؛ اما برآمدگی محسوس دوربین، مقدار از ارگونومی و زیبایی گوشی میکاهد.
مجموعهی دوربین سهگانهی شیائومی ۱۴ در دل جزیرهای مربعیشکل و مشکیرنگ قرار دارد. این مجموعه، دوربینهای اصلی، تلهفوتو ۳٫۲برابری و اولتراواید را دربرمیگیرد؛ با اینکه هر سه دوربین، ۵۰مگاپیکسلی هستند، فقط ماژولهای تلهفوتو و اولتراواید از حسگر یکسانی بهره میبرند و حسگر دوربین اصلی بهطرز محسوسی بزرگتر است. دوربینهای شیائومی ۱۴ چه در روشنایی روز، چه در تاریکی، عکسهایی پرجزئیات و چشمنواز ثبت میکنند و ویدیوهای 4K و 8K (دوربین اصلی) هم بسیار باکیفیت هستند.
آیفون ۱۳ اپل که چند سالی از معرفی و عرضه آن در بازار ایران میگذرد، بدنهای شیشهای و فریمی آلومینیومی دارد تا در عین زیبایی، مقاوم هم باشد. صفحهنمایش ۶٫۱ اینچیِ گوشی اپل از پنل Super Retina XDR OLED استفاده میکند، اما متاسفانه نرخ تازهسازی آن ۶۰ هرتز است که تقریبا در هیچ مدلِ بالاردهای مشاهده میشود. مدلهای پایهی گوشیهای اپل همیشه وزن کمی دارند و بسیار خوشدست هستند؛ آیفون ۱۳ نیز با وزن ۱۷۴ گرمی دستگاه سبکی محسوب میشود.
آیفون ۱۳ از تراشه A15 Bionic قدرت میگیرد که هنوز هم یکی از سریعترین و کارآمدترین تراشههای موبایلی موجود است و بهراحتی میتواند سنگینترین بازیها را در بالاترین تنظیمات گرافیکی اجرا کند. این تراشه با استفاده از فناوری ۵ نانومتری ساخته شده که عملکردی بینظیر در اجرای برنامهها و وظایف هوش مصنوعی ارائه میدهد. گوشی اپل با رم ۴ گیگابایتی و گزینههای ذخیرهسازی ۱۲۸، ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی در بازار موجود است.
گوشی وان پلاس ۱۲ با ترکیب شیشه و فلز و حاشیههای بسیار باریک نمایشگر، از طراحی پریمیوم و مینیمالیستی بهره میبرد که به گوشی ظاهری جذاب و کاربرپسند میدهد. صفحهنمایش OLED گوشی وان پلاس دارای وضوح QHD و نرخ تازهسازی ۱۲۰ هرتز است و میتواند یک میلیارد رنگ را نمایش دهد.
وان پلاس از تراشه پرچمدار اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در پرچمدار خود استفاده کرده است که عملکرد آن را پیشتر در سایر مدلهای پرچمدار بازار نیز دیدهایم. تراشه یادشده در عین مصرف پایین، قدرت بسیار زیادی در اجرای برنامهها و بازیهای مختلف دارد و تقریبا هرچیزی را به بهترین نحو اجرا میکند. گوشی وان پلاس با رم ۱۲ یا ۱۶ گیگابایتی و گزینههای ذخیرهسازی ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایتی در بازار ایران وجود دارد.
گلكسى S23 اولترا با فرم مستطيل گونه و گوشههاى تيز و حاشیههایی فوقالعاده اندک، يكى از خاصترين و درعینحال زيباترين طراحیها را دارد كه با ترکیب بدنهی شیشهای مات، فریم آلومینیومی و بهرهگیری از قلم S Pen درکنار سختافزاری تمامعیار، یکی از بهترین تعاریف از یک گوشی پرچمدار بهسبک سامسونگ را در سال ۲۰۲۳ ارائه کرد.
گلکسی اس ۲۳ اولترا از تراشهی Snapdragon 8 Gen 2 قدرت میگیرد که نهتنها از نظر عملکرد بلکه از نظر بهینگی نیز در بهترین شکل خود ظاهر شد تا کرهایها بار دیگر بتوانند رضایت میلیونها کاربر این گوشیرا بدست بیاورند. این گوشی با مجموعهی دوربین چهارگانهی خود یکی از بهترین گوشیهای مناسب عکاسی نیز بهشمار رفته و جزء مدعیان سر و زبان دار شناخته میشود، چراکه افزونبر دوربین اصلی ۲۰۰ مگاپیکسلی، از دوربینهای تلهفوتوی ۱۰ مگاپیکسلی با بزرگنمایی ۳ و ۱۰ برابری اپتیکال نیز برخوردار است تا بتواند نهایت جزئیات را از دل سوژههای دور بهتصویر بکشد.
سامسونگ در گلکسی S24 اولترا با حفظ زبانطراحی نسل پیشین، سرانجام استفاده از نمایشگر با لبه خمیده را کنار گذاشته و هماکنون پنل جلو کاملا مسطح شده است. فریم آلومینیومی جای خود را به فریم بادوامتر تیتانیومی مات داده و گوشی جلوهی مدرنتری بهخود گرفته است. یک تغییر مهم دیگر این گوشی استفاده از محافظ Gorilla Glass Armor است که با جذب ۷۵ درصدی بازتاب نور، خوانایی صفحه زیر نور شدید را بهاندازه قابل توجهی افزایش داده است.
با وجود سختافزار قدرتمند و ویژگیهای شگفتآوری چون هفتسال بهروزرسانی سیستمعامل، میتوان لقب «کاملترین پرچمدار سال اندروید» را به این گوشی اعطاء کرد. از جمله نقاط قوت این گوشی میتوان به عملکرد خیرهکنندهی پردازنده Snapdragon 8 Gen 3 بهخصوص در بازیهای سنگین اشاره کرد که حتی از آیفون ۱۵ پرو مکس نیز پیشی میگیرد.
بهنظر شما بهترین گوشی گیمینگ در ایران کدام است و جای چه مدلی را در این فهرست خالی میبینید؟
سوالات متداول
-
بهترین گوشی گیمینگ 2024 کدام است؟
در بازار فعلی و در غیاب گوشیهای آیفون سری ۱۴ و ۱۵، میتوان از گوشی گلکسی S24 اولترا بهعنوان بهترین گوشی گیمینگ سال یاد کرد. گوشی سامسونگ به پردازندهی بهینهشدهی اسنپدراگون ۸ نسل ۳ برای گوشیهای گلکسی مجهز شده است و از قابلیتهای هوش مصنوعی نیز بهره میبرد.
-
بهترین گوشیهای گیمینگ شیائومی کدام مدلها هستند؟
در حال حاضر گوشیهای سری ۱۴ شیائومی با بهرهگیری از قدرت پردازندهی اسنپدراگون ۸ نسل ۳، از بهترین مدلهای گیمینگ شیائومی در بازار ایران بهحساب میآیند.
-
بهترین گوشی گیمینگ تا ۱۵ میلیون تومان کدام است؟
در شرایط فعلی بازار ایران، گوشی موتورولا Moto G73 با پردازندهی MediaTek Dimensity 930 در کنار ۸ گیگابایت رم، قدرت نسبتاً خوبی در اجرای بازیهای مختلف دارد.